AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Nandinie
  • Latinský název
  • Nandinia binotata

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:nandinie
Rod:nandinie
Druh:nandinie

Váhy a míry

  • Hmotnost:
  • od 1,7 do 2,1 kg

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Nandinie

Nandinie
(Nandinia binotata)

Popis zvířete

Nandinie znamenaná (Nandinia binotata) je malá šelma (1,7-2,1 kg) žijící v lesích východní Afriky. Je to samotářské zvíře s noční aktivitou. Živí se hlodavci, hmyzem, vejci, ovocem i mršinami. Dříve byla řazená do čeledi cibetkovitých, dnes je ale zřejmé, že jde o zcela unikátní zvíře stojící na bázi feliformních šelem.

Byly popsány čtyři poddruhy:

- Nandinia binotata binotata Gray, 1830 – od Gambie po Demokratickou republiku Kongo (včetně ostrova Bioko)

- Nandinia binotata arborea Heller, 1913 – Keňa, jižní Súdán, severní Tanzanie, Uganda

- Nandinia binotata gerrardi Thomas, 1893 – Malawi, Mosambik, jihovýchodní Tanzanie (pravděpodobně také ostrov Zanzibar), severovýchodní Zambie, východní Zimbabwe

- Nandinia binotata intensa Cabrera & Ruxton, 1926 – Angola, jižní Demokratická republika Kongo, severozápadní Zambie



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

Podobná zvířata: