AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Rys pardálový
  • Latinský název
  • Lynx pardinus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:kočkovití
Rod:rys
Druh:rys pardálový

Stav ohrožení

  • Ohrožen
  • Populace:
  • 100 ks

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Rys pardálový

Rys pardálový
(Lynx pardinus)

Popis zvířete

Rys pardálový (věd. Lynx pardinus, jinak též Felis pardina) je kriticky ohrožený druh rysa, vyskytující se na Pyrenejském poloostrově.Tito rysové žijí ve dvou koloniích ve Španělsku a Portugalsku. Dříve byl často klasifikován jako poddruh rysa evropského, v současné době se toto pojetí považuje za překonané. Jeho žíhání se trochu více podobá leopardímu než je tomu u žíhání rysa evropského. Je také zřetelně menší a loví zejména králíky a zajíce, byť pokud ho k tomu přinutí hlad, pokouší se lovit i jelenovité a muflony.Typický je pro něj velmi nenápadný způsob života, a proto je velmi těžké pozorovat ho ve volné přírodě. V roce 2005 se velikost jeho populace odhadovala na méně než 100 kusů (oproti asi 1 000 kusů v roce 1995).



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii