AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Skalňák andský
  • Latinský název
  • Rupicola peruviana

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:kotingovití
Rod:skalňák
Druh:skalňák andský

Váhy a míry

  • Délka:
  • 30 cm

Facebook

Skalňák andský

Skalňák andský
(Rupicola peruviana)

Popis zvířete

Skalňák andský (Rupicola peruviana) je poměrně velký, zhruba 30 cm dlouhý pěvec z čeledi kotingovitých rozšířený v andských lesích ve Venezuele, v Kolumbii, Ekvádoru, Peru a v Bolívii. Spolu se skalňákem oranžovým je jediným žijícím zástupce rodu Rupicola.

Samec má černý ocas a křídla, žluté končetiny, pomerančově až červeně zbarvené hrdlo a hlavu a na ní charakteristický, velký hřeben, který zcela zakrývá nažloutlý zobák. Samice není zdaleka tak barevná, nejčastěji hnědá, má šedé končetiny a výrazně kratší hřeben.

Žije v menších hejnech a živí se především místními lesními plody a květy, občas chytá i malý hmyz. Během zásnub se samci zdržují na společných tokaništích, kde se spolu útočně konfrontují, zvláště bouřlivě tak činí při příletu samice. Vejce klade do hnízd z vlhké zeminy.

Dlouhodobě je též národním ptákem Peru.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

Podobná zvířata: