AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Slíďák tatarský
  • Latinský název
  • Lycosa singoriensis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Podkmen:klepítkatci
Třída:pavoukovci
Řád:pavouci
Čeleď:slíďákovití
Rod:slíďák
Druh:slíďák tatarský

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 35 do 40 mm

Stav ohrožení

  • Neohrožen

Facebook

Slíďák tatarský

Slíďák tatarský
(Lycosa singoriensis)

Popis zvířete

Slíďák tatarský (Lycosa singoriensis) je největší evropský pavouk. Společně se sklípkany druhu Macrothele calpeiana a Ischocolus algericus je považován za největšího pavouka Evropy, severní Afriky a střední Asie.

Popis

Jedná se o největšího pavouka Evropy, samice dosahuje velikosti téměř 40 mm. Základní zbarvení je šedohnědé, až skoro černé, na hlavohrudi je matně patrná kresba, zadeček nese tmavě zahnuté skvrny a párovité bílé tečky.

Rozšíření

Vyskytuje se převážně ve východní části Evropy, především ve stepích Ruska a Maďarska. Nejzápadněji se vyskytuje na východním břehu Neziderského jezera. Kdysi se rovněž nacházel na více místech na střední a jižní Moravě, na písčitých březích řek, v roce 2007 se zde objevil opět.

Způsob života

Slíďák tatarský se vyskytuje ve stepních oblastech, které jsou velmi chudé na vegetaci. Vyhrabává si až 30 cm hlubokou a víceméně svislou zemní noru, jejíž vnitřní stěnu vystýlá pavučinou. Ústí nory má průměr zhruba jako myší díra, pavučina přečnívá povrch půdy a je vyztužena spředenými stébly trávy a dalších rostlin. Přes den se pavouk zdržuje ve své noře, večer jí opouští a vydává se na lov. Živí se hmyzem a jinými pavoukovci, člověku je přes svou velikost naprosto neškodný.

Rozmnožování

K páření dochází časně z jara. V létě si samice zhotoví velký vaječný kokon s několika stovkami vajíček. Vystavuje je slunečním paprskům tak, že sedí v ústí nory hlavou dolů a zadeček s kokonem upevněným ke snovacích bradavkách má částečně vysunutý. Vylíhlá mláďata později pokrývají zadeček matky ve více vrstvách na sobě.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

Podobná zvířata: