AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Slon pralesní
  • Latinský název
  • Loxodonta cyclotis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:chobotnatci
Čeleď:slonovití
Rod:slon
Druh:slon pralesní

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 2,2 do 2,5 m
  • Hmotnost:
  • od 2,7 do 4 t

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Slon pralesní

Slon pralesní
(Loxodonta cyclotis)

Popis zvířete

Slon pralesní (Loxodonta cyclotis) je malý druh slona žijícího v tropickém pralese západní Afriky. Dříve byl považován za poddruh slona afrického, ale analýza DNA, provedená původně ke sledování slonoviny z nelegálního lovu, ukázala, že se jedná o samostatný druh.

Slon pralesní je menší než slon africký, v kohoutku dosahuje 2,2 - 2,5 m, a váží 2,7 - 4 t. Má tmavší kůži, delší dolní čelist, zaoblenější uši a chobot více osrstěný. Na hrudních končetinách je pět nehtů, na pánevních čtyři, stejně jako u slona indického. Kly jsou žluté nebo nahnědlé, rovnoběžné a směřují dolů. Tyto tvarové adaptace umožňují slonovi pralesnímu dobře se pohybovat v husté vegetaci. Slonovina těchto slonů je tvrdá a má narůžovělý odstín.

Podle současných výzkumů se slon africký a slon pralesní začali vyvíjet odděleně už před 2,63 milióny let, dnes se spolu oba druhy nekříží.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii