AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Užovka mandarínská
  • Latinský název
  • Euprepiophis mandarinus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:plazi
Řád:šupinatí
Podřád:hadi
Čeleď:užovkovití
Druh:užovka mandarínská

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 70 do 170 cm

Facebook

Užovka mandarínská

Užovka mandarínská
(Euprepiophis mandarinus)

Popis zvířete

Užovka mandarinská (Euprepiophis mandarinus) se vyskytuje na poměrně rozsáhlém území jihovýchodní Asie - od jihozápadní Číny až po Vietnam. Vyhledává stepi a zemědělsky obdělávanou krajinu, v nadmořských výškách 300 – 3000 m., kde má dostatek úkrytů pod kameny, ve spadaném listí a škvírách skal. Velikost této užovky se liší podle druhu výskytu. V Číně dosahuje délky 0.7 - 1 m zatímco ve Vietnamu 1.5 - 1.7 m. Samci bývají zpravidla větší a mohutnější.

Vzhled

Hlava je jen málo odlišná od krku, oči jsou malé a černé. Šupiny hladké a anální štítek rozdělený. Základní barva je šedá nebo šedá s červenými tečkami na šupinách. Na hřbetě se nacházejí žlutá sedla s černým lemováním, která jsou často protažena přes boky až k břišním štítkům. Hlava má žlutou barvu, přes kterou se táhnou černé šípovité pruhy (přes oči až k tlamě).