RybyObojživelníciPlaziSavciPtáciBezobratlí PsiKočkyKoněKrálíci ZOO BrnoZOO PrahaZOO ZlínZOO PlzeňZOO OlomoucZOO ChlebyZOO Dvůr Králové n. L.ZOO DěčínZOO HodonínZOO JihlavaZOO LiberecZOO OhradaZOO OstravaZOO Ústí nad LabemZOO PARK VyškovZOO TáborPapouščí ZOO BošoviceAreál zvířecích výběhůZOO Košice
Rod dronte (Raphus) patří do třídy ptáků (Aves), řádu holubů (Columbiformes) a čeledi holubovití (Columbidae). Nejznámějším zástupcem tohoto rodu je dronte mauricijský (Raphus cucullatus), často nazývaný jen dodo. Tento nelétavý pták byl původně endemický pro ostrov Mauricius v Indickém oceánu. Bohužel, kvůli lidské činnosti a zavlečení invazivních druhů do jeho přirozeného prostředí byl dronte mauricijský vyhuben v 17. století. Jeho vyhynutí je často citováno jako příklad dopadů člověka na biodiverzitu a ekosystémy. Taxonomicky je tento rod přiřazen k ptákům kvůli svým charakteristickým rysům, jako jsou peří, zobák a vajíčka, ačkoliv se výrazně liší od většiny dnešních ptáků svou nelétavostí a některými unikátními anatomickými adaptacemi.