RybyObojživelníciPlaziSavciPtáciBezobratlí PsiKočkyKoněKrálíci ZOO BrnoZOO PrahaZOO ZlínZOO PlzeňZOO OlomoucZOO ChlebyZOO Dvůr Králové n. L.ZOO DěčínZOO HodonínZOO JihlavaZOO LiberecZOO OhradaZOO OstravaZOO Ústí nad LabemZOO PARK VyškovZOO TáborPapouščí ZOO BošoviceAreál zvířecích výběhůZOO Košice
Rod kladivouš (Scopus) patří do říše živočichů (Animalia), kmene strunatců (Chordata), třídy ptáků (Aves), řádu čápovci (Ciconiiformes) nebo podle některých systémů do vlastního řádu kladivouši (Scopiformes). Rod zahrnuje pouze jeden druh, kladivouš africký (Scopus umbretta). Tento pták je známý pro svou unikátní hlavu s tvarom připomínajícím kladivo, což mu dalo i jeho jméno. Kladivouši jsou rozšířeni v Africe a na jihu Arabského poloostrova, kde obývají různé vodní a bažinaté biotopy. Jsou známí svými velkými, neobvykle tvarovanými hnízdy, která staví na stromech nebo skalách. Ve své stravě jsou poměrně všestranní, živí se rybami, hmyzem a dalšími malými živočichy.