AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Drop velký
  • Latinský název
  • Otis tarda

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:krátkokřídlí
Čeleď:dropovití
Druh:drop velký

Facebook

Drop velký

Drop velký
(Otis tarda)

Popis zvířete

Drop velký (Otis tarda) je velký pták z řádu krátkokřídlých a čeledi dropovití. Je to jeden z nejtěžších létajících ptáků na světě a největší pták v Evropě. Žije ve spíše sušších, stepních oblastech od Španělska po Čínu, nevyskytuje se jižně od Středozemního moře ani severně od Dánska. Jeho areál je rozdrobený na malé plochy vzdálené daleko od sebe, neboť je velmi háklivý na intenzivní zemědělství. Vyznačuje se výrazným pohlavním dimorfismem. Samec je větší než krocan, s výrazným šedým krkem a "vousem" po stranách velké hlavy, samice je o dost menší. Živí se rostlinnou potravou i hmyzem, občas žere i drobné obratlovce, např. malé hlodavce, ještěrky nebo ptačí mláďata.

Drop velký žije v malých hejnech, samci se sdružují k sobě, nemají teritoria, ale panuje mezi nimi určitá hierarchie. V průběhu toku nevydávají hlasové projevy. Hnízdí jednou za rok, v době mezi dubnem a srpnem. Jako hnízdo používá mělké jamky v zemi. Na vejcích, které jsou většinou 2–3, sedí pouze samice, doba inkubace je 23–24, někdy však až 30 dní. Mláďata začínají létat 6–7 týdnů po vylíhnutí. Pohlavně dospělí jsou po 4 (samice) nebo 5 (samci) letech života.

Je stálý, z některých severních hnízdišť na zimu odlétá, při obzvláště tvrdých zimách může odlétat i z míst, kde obvykle zůstává.

Fylogeneze

Drop velký je jediný druh rodu Otis. Jeho nejbližšími příbuznými jsou dropi rodu Chlamydotis: drop obojkový a drop hřívnatý. Drop velký je ve svém areálu málo proměnlivý, dělí se na dva poddruhy. Oblast od západní Evropy po Střední Asii obývá drop velký evropský Otis tarda tarda, dále na východ žije drop velký asijský Otis tarda dybowskii.

Výskyt v Česku

Hnízdění dropa velkého je v Česku známo od začátku 20. století. Jedinou oblastí, kde hnízdil, byl znojemský okres, výjimečně byl pozorován i v jiných částech země. Od roku 1996 byl drop na území Česka ještě několikrát spatřen, pravděpodobně šlo ale o jedince z hnízdišť v severním Rakousku, hnízdění nebylo prokázáno.

Blízká populace žije na jihozápadě Slovenska v jedné lokalitě na Žitném ostrově. Zde ve slovenské státní přírodní rezervaci Zlatná na Ostrove pravidelně hnízdí, rozloha této rezervace činí okolo 10000 hektarů.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii