AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kuskus skvrnitý
  • Latinský název
  • Spilocuscus maculatus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Podtřída:vačnatci
Řád:dvojitozubci
Čeleď:kuskusovití
Rod:kuskus
Druh:kuskus skvrnitý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 35 do 45 cm
  • Hmotnost:
  • od 1,5 do 3,5 kg

Biologická data

  • Délka života:
  • 10 let

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Kuskus skvrnitý

Kuskus skvrnitý
(Spilocuscus maculatus)

Popis zvířete

Kuskus skvrnitý (Spilocuscus maculatus) je velký, robustní a neohrabaný stromový vačnatec se zakulacenou hlavou a malýma ušima, liší se od kuskuse pruhovaného chybějícím černým pruhem a menšíma ušima. Zbarvený je bíle s tmavými skvrnami. Veliký je jako kočka, s hustou, velmi jemnou srstí a dlouhým ovíjivým ocasem, který mu slouží k šplhání.

Výskyt

V severní polovině Yorského poloostrova, kromě toho na Nové Guineji, především v deštných lesích, ale i v řídkých lesích a palmových houštinách. Spatřit ho lze ale i v Austrálii.

Základní data

Délka kuskuse pruhovaného je 35 až 45 cm. Jeho hmotnost je 1,5 až 3,5 kg.

Zajímavosti

Tento kuskus žije na stromech , což poznáme podle mimořádně velkých drápů. Je téměř nemožné ho oddělit od větve, do které zaryl drápy. Živí se v převážné míře plody, listím, s oblibou požírá i ptačí vejce a mláďata a další drobné obratlovce a hmyz. Dožívá se 10 roků.

Je to noční tvor, který má nápadné červené oči.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

Podobná zvířata: