AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Lachtan jihoafrický
  • Latinský název
  • Arctocephalus pusillus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:šelmy
Podřád:ploutvonožci
Čeleď:lachtanovití
Rod:lachtan
Druh:lachtan jihoafrický

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 140 do 230 cm
  • Hmotnost:
  • od 60 do 350 kg

Biologická data

  • Počet mláďat:
  • 1
  • Délka života:
  • od 15 do 30 let

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Lachtan jihoafrický

Lachtan jihoafrický
(Arctocephalus pusillus)

Popis zvířete

Lachtan jihoafrický (Arctocephalus pusillus) je šelma z čeledi lachtanovití.

Popis

Samec je velký 180–230 cm, samice 140–180 cm, dospělý jedinec samec váží okolo 200–350 kg, samice 60–120 kg.

Způsob života

Doba páření připadá na listopad a prosinec. Rodí jedno mládě a samice je březí 51 týdnů. Oplodněné vajíčko se z toho asi 4 měsíce nevyvíjí. Mládě bývá obvykle pouze jedno. Samice ho kojí přibližně rok. Nemůže do vody, protože jeho srst nemá ochranu a utopilo by se. Toto období trvá asi dva měsíce. V době rozmnožování se vyskytují na souši. Když jsou malí lachtani schopní plavat, na souš se vrací zřídka. Na rozdíl od tuleňovitých mají lachtanovití uši a rozdělenou ploutev.

Zadržují v krvi kyslík a dovedou s ním ve vodě šetřit. Dech zadrží i na půl hodiny. Plavou i v hloubce 200 m. Jejich nozdry a boltce se mohou uzavřít. Potopí-li se, tep jim klesne ze 150 na 10 za minutu.

Živí se především lovem mořských ryb a hlavonožců. Průměrná délka života je 15–20 let, v lidské péči až 30 let.

Vyznačují se velkou hravostí. Hrají si např. s kamínky, které vynášejí ze dna, pustí a znovu je chytají. Při obraně mláďat však mohou člověka v přírodě i napadnout.

Výskyt

Původní výskyt je na jižním pobřeží Afriky, Austrálie, Tasmánie. Velké kolonie nalezneme na pobřeží a na skalnatých ostrůvcích, charakteristický je silný zápach trusu šířící se do okolí. Kolonie čítají i několik tisíc jedinců, kde si samci hájí svůj harém, který čítá několik samic.

Lachtani v Čechách

V Pražské zoo žijou lachtani jihoafričtí od roku 1991. Nejznámější byl lachtan Gaston, který zahynul u povodní v roce 2002. V současnosti tam žijí 2 Gastonovi potomci (Meloun a Abeba) a 2 starší lachtanice (jejich maminky).



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění