AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek středomořský
  • Latinský název
  • Larus michahellis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Čeleď:rackovití
Druh:racek středomořský

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek středomořský

Racek středomořský
(Larus michahellis)

Popis zvířete

Racek středomořský (Larus michahellis) je blízký příbuzný racka stříbřitého a racka bělohlavého. Patří mezi velké racky s dlouhým zobákem. Dospělí jedinci mají šedá záda a křídla s černými špičkami letek. Nohy jsou jasně žluté. Zobák je žlutý s červenou skvrnou na špici. Mladí jednici jsou převážně hnědí s tmavě skvrnitými zády. Problematicky rozlišitelný od racka stříbřitého a racka bělohlavého.

Hlas - volání „aau--kja-kja-jak“, při vyrušení „gag-ag-ag“, varování opakované „kiou“.

Hnízdění - hnízdní areál zahruje pobřežní a jezerní oblasti od Francie a Holandska po Balkánský poloostrov a Polsko. Od druhé poloviny 20. století se šíří východním směrem. Hnízdí počátkem května jednou ročně. V ČR pravidelně hnízdí v počtu do 5 párů.

Potrava - především ryby, bezobratlí, měkkýši, vejce, drobní obratlovci a též odpadky na skládkách.

Racek středomořský je stálý až potulný pták. Na podzim často zaletuje podél velkých řek ze Středomoří do vnitrozemí Evropy.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii