AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Vlha núbijská
  • Latinský název
  • Merops nubicus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:srostloprstí
Čeleď:vlhovití
Rod:vlha
Druh:vlha núbijská

Váhy a míry

  • Délka:
  • 26 cm

Facebook

Vlha núbijská

Vlha núbijská
(Merops nubicus)

Popis zvířete

Vlha núbijská (Merops nubicus) je pták z čeledi vlhovitých. Dorůstá 26 cm, je štíhlá, převážně červeně zbarvená s modrozelenou hlavou a výraznou černou páskou přes oči. Zobák má černý, zašpičatělý a mírně zahnutý. Nápadná jsou také její prodloužená střední rýdovací pera. Zdržuje se zpravidla v blízkosti vody, ale i ve stepích s porosty keřů na území subsaharské Afriky; je tažná. Živí se včelami a jiným létajícím hmyzem, jakým jsou např. sarančata nebo kobylky. Na kořist přitom číhá z pozorovatelny a ukořisťuje ji v letu. Hnízdí v koloniích v písčitých březích, kde si sama buduje dlouhé nory. Na jejich konci pak klade 3-5 vajec.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii