Zpět na seznam

Buvolec stepní tora

Alcelaphus buselaphus tora

Foto: Buvolec stepní tora
Známé také jako
  • Buvolec stepní
  • Buvolec tora
Popis zvířete
Buvolec stepní tora (Alcelaphus buselaphus tora) je poddruh buvolce stepního, který je členem rodiny tura, podčeledi skotovitých. Toto zvíře má jedinečnou kombinaci fyzických charakteristik, které se odlišují od ostatních druhů antilop. Buvolec měří v průměru 1,5 metru na výšku a váží až 200 kilogramů.

Jeho srst je krátká a hladká s barvou, která se pohybuje od světle hnědé až po tmavě hnědou se světlejšími skvrnami na krku a hrudi. Buvolec má také charakteristické dlouhé, rovné rohy, které mohou dosahovat délky až 70 centimetrů. Tyto rohy jsou u mužských jedinců často delší a masivnější než u samic.

Co se týče jeho chování, buvolec je zvíře, které je známo svou aktivitou během dne, kdy tráví většinu svého času pasením se na širokých otevřených pláních. Živí se převážně trávou, ale také listím a větvemi keřů, které jsou dostupné v jeho přirozeném prostředí.

Buvolec stepní tora žije v malých skupinách, které se skládají z jednoho samce a několika samic. Samci jsou velmi teritoriální a brání svou skupinu a území před ostatními samci. Během období rozmnožování dochází k intenzivním soubojům mezi samci o nadvládu a právo pářit se s samicemi.

Toto zvíře se vyskytuje především v oblastech východní a jižní Afriky, kde obývá zejména savany a stepi. Jeho populace je však kvůli lovu a ztrátě přirozeného prostředí velmi ohrožena. Buvolec stepní tora je proto zařazen na červený seznam IUCN jako druh blízký ohrožení.
Nové fotografie zvířat