Zpět na seznam

Čáp bílý

Ciconia ciconia

Váhy a míry
Výška v kohoutku od 95 do 105 cm
Hmotnost od 2,3 do 4,4 kg
Délka rozpětí křídel od 155 do 165 cm
Biologická data
Počet mláďat 2 - 4
Popis zvířete
Čáp bílý (Ciconia ciconia) je velký pták patřící do čeledi čápovitých, rozšířený v Evropě, severní Africe a západní Asii, kde obývá převážně otevřené krajině s dostatkem vodních ploch. Toto zvíře je charakteristické svou výraznou černobílou barvou, s délkou těla dosahující až 115 centimetrů, zatímco jeho rozpětí křídel může dosáhnout až 215 centimetrů. Váží zpravidla od 2,3 do 4,4 kilogramu.

Čáp bílý je známý svým dlouhým, přímým, červeně zbarveným zobákem a dlouhými červenými nohama, které jsou v kontrastu s jeho bílými těly a černými křídly. Rovněž je známý svým tichým chováním, neboť má zaživa zakrnělé hlasivky a komunikuje převážně klepáním zobákem.

Čáp bílý je všežravec, který se živí širokou škálou potravy včetně hmyzu, ryb, obojživelníků, plazů, malých savců a ptáků. Obývá různé typy mokřadů a louk s vysokou vegetací, kde hledá potravu.

Tento druh je známý svou migrací na dlouhé vzdálenosti. V zimních měsících migruje do subsaharské Afriky a jižní Asie. Při migraci čápi vytvářejí velké skupiny a létají ve vysokých výškách.

Rozmnožování probíhá jednou ročně, když se čápi vrátí z jarní migrace. Hnízda, která jsou vytvářena z větví a jiného rostlinného materiálu, jsou obvykle umístěna na vysokých místech, jako jsou stromy, budovy nebo elektrické sloupy. Samice snese obvykle 3-5 vajec, která jsou pak oba rodiče střídavě zahřívají po dobu cca 33-34 dnů. Mladí čápi opouštějí hnízdo zhruba po dvou měsících.

Čáp bílý je v mnoha kulturách považován za symbol štěstí a plodnosti a je často zmiňován v lidových pověstech a pohádkách. Přestože byl v minulosti ohrožený kvůli ztrátě přirozeného prostředí a lovu, jeho populace se v současnosti zvyšuje díky ochranářským opatřením.
Mapa výskytu
Foto: Čáp bílý - výskyt
Nové fotografie zvířat