Zpět na seznam

Hohol islandský

Bucephala islandica

Foto: Hohol islandský
Popis zvířete
Hohol islandský (Bucephala islandica) je druh středně velkého ptáka patřícího do čeledi kachnovitých. Je také někdy označován jako islandský hohol, kvůli svému blízkému vztahu k ostatním hoholům.

Tento druh je především rozpoznáván díky svému kontrastnímu zbarvení, které je u samců zvláště nápadné. Samci mají téměř zcela bílé tělo s tmavě černými pruhy na křídlech a nápadně červenými očima. Na hlavě jim dominuje velký, kulatý, zeleně lesklý chochol, který dává tomuto druhu jeho jméno. Samice jsou méně nápadné se svým jednotným hnědým peřím a menším chocholem.

Hohol islandský je mořský druh, který preferuje pobřežní oblasti s chladným klimatem. Jejich přirozeným prostředím jsou především severní oblasti Atlantského oceánu, kde se vyskytují jak na islandském pobřeží, tak na východním pobřeží Severní Ameriky. Během migračních období se však mohou objevit v různých částech světa.

Co se týče stravy, hohol islandský je všežravec, který se živí především menšími rybami, korýši a různými druhy bezobratlých. Při hledání potravy se často ponořuje pod vodu, kde je schopen zůstat až dvě minuty.

Hnízdění probíhá většinou na pevnině v blízkosti vody. Samice snáší průměrně 5 až 8 vajec do dobře ukrytého hnízda, které si obstará sama. Inkubace trvá přibližně 30 dní a pečování o mladé je taktéž na samici.

Tento druh je známý svým poměrně tichým chováním, avšak během období páření mohou být samci velmi hluční. Také jsou známí svoji agresivitou vůči jiným hoholům během období hnízdění.

Hohol islandský je v současnosti považován za druh s mírně rostoucí populací, a proto je Mezinárodním svazem ochrany přírody (IUCN) klasifikován jako druh málo dotčený. Nicméně stále hrozí několik rizik, včetně ztráty přirozeného prostředí, lovu a znečištění moře.
Nové fotografie zvířat