Zpět na seznam

Kočka bornejská

Pardofelis badia

Foto: Kočka bornejská
Váhy a míry
Výška v kohoutku 28 cm
Délka od 53 do 67 cm
Hmotnost od 2,3 do 4,5 kg
Délka ocasu od 32 do 39 cm
Stav ohrožení
Ohrožen
Popis zvířete
Kočka bornejská (Pardofelis badia), známá také jako kočka z Bornea nebo kočka hnědá, je vzácná a tajemná divoká kočka, která je endemická pro ostrov Borneo. Tato druha kočky je jednou z nejméně známých a studovaných na světě, což je způsobeno její tichou a skrytou povahou, a také tím, že žije v odlehlých oblastech tropických deštných pralesů.

Kočka bornejská je středně velká, se štíhlým tělem a krátkými končetinami. Dosahuje délky 60-70 cm od nosu po ocas a váží asi 2-3 kg. Má červenohnědou až šedohnědou srst, která je nahoře tmavší a dole světlejší. Na těle má drobné skvrny a pruhy, které jsou obvykle tmavě hnědé nebo černé a které přecházejí na ocas, který je obvykle pruhovaný.

Její hlava je malá a zaoblená s velkými, kulatými ušima a velkými očima, které jsou obvykle zelené nebo žluté. Tyto vlastnosti ji umožňují lovit v noci a navigovat v hustých pralesích. Její tlapky jsou poměrně velké v porovnání s jejím tělem, což jí umožňuje snadno se pohybovat po stromech a rychle se pohybovat po zemi.

Kočka bornejská je solitérní zvíře, což znamená, že tráví většinu svého života osamoceně. Je velmi tichá a opatrná, což je důležité pro její přežití v pralese, kde jsou predátoři jako tygři a levharti. Její strava je rozmanitá a zahrnuje malé savce, ptáky, plazy a hmyz.

Přestože je chráněna mezinárodními zákony, kočka bornejská je ohrožena ztrátou přirozeného prostředí kvůli odlesňování a komerčnímu lovu pro svou unikátní srst. Je klasifikována jako téměř ohrožený druh na Červeném seznamu IUCN. V současné době probíhají snahy o záchranu tohoto vzácného druhu před vyhubením, k čemuž výrazně přispívají i výzkumné programy zaměřené na pochopení a zachování tohoto zvláštního druhu.
Mapa výskytu
Foto: Kočka bornejská - výskyt
Nové fotografie zvířat