Zpět na seznam

Medvěd baribal

Ursus americanus

Váhy a míry
Výška v kohoutku 1 m
Délka 150 cm
Hmotnost 150 kg
Stav ohrožení
Ohrožen
Popis zvířete
Medvěd baribal, známý také jako americký černý medvěd, je jednou z nejznámějších a nejrozšířenějších druhů medvědů, které se nacházejí především v Severní Americe. Latinské jméno Ursus americanus odkazuje na jeho domovskou oblast.

Medvěd baribal je středně velký druh medvěda, který dosahuje délky těla 1,5 až 2 metry a hmotnosti mezi 90 až 270 kilogramy, v závislosti na pohlaví, věku a období roku. Samci jsou obecně větší než samice. Mají mohutné tělo s krátkým ocasem, velkou hlavu a široké uši. Navzdory svému jménu, srst baribalů může být různých barev, od skoro bílé po skoro černou, v závislosti na geografické oblasti.

Baribalové jsou všežravci, jejichž strava se mění v průběhu roku. Během léta a na podzim se živí především ovocem, ořechy a rostlinami. V jarních měsících loví drobné savce, hmyz a ryby. V zimě pak medvědi baribalové upadají do zimního spánku, během kterého mohou ztratit až třetinu své hmotnosti.

Medvěd baribal je přizpůsobivý a inteligentní druh, který dokáže žít v různých typech prostředí - od hustých lesů po horské oblasti. Jsou to samotářská zvířata, která si úzkostlivě střeží své teritorium. Samice rodí svá mláďata v zimě během zimního spánku. Mláďata pak zůstávají s matkou až dva roky, dokud se nenaučí, jak se starat o sebe.

I přes svou rozšířenou populaci jsou medvědi baribalové stále ohroženi kvůli ztrátě přirozeného prostředí a nelegálnímu lovu. Jsou chráněni v několika státech a rezervacích po celé Severní Americe, aby byla zachována jejich populace a biodiverzita.
Mapa výskytu
Foto: Medvěd baribal - výskyt
Nové fotografie zvířat