Zpět na seznam

Morčák bílý

Mergellus albellus

Foto: Morčák bílý
Stav ohrožení
Ohrožen
Popis zvířete
Morčák bílý (Mergellus albellus) je malá, atraktivní kachna se zářivě bílým peřím, které je jen mírně kontrastováno s černými průběžnými znaky. Toto zvíře je často označováno jako nejkrásnější druh kachny na světě. Žije v oblastech severní Evropy a Asie a při tahu se občas objevuje i v České republice.

Morčák bílý je středně velký, dosahuje délky 40-48 cm a rozpětí křídel 67-73 cm. Samci jsou výraznější s černými pruhy na hlavě a zádech a bílým tělem, zatímco samice jsou celkově méně kontrastní s šedými tóny. Oba mají typický zobák černé barvy.

Toto zvíře preferuje klidné sladkovodní plochy, jako jsou rybníky a jezera, ale také mořské pobřeží. Živí se převážně rybami, korýši a malými bezobratlými.

Rozmnožování probíhá od května do června. Samice snáší 6-9 bílých až krémových vajec, která jsou pak inkubována po dobu 26-28 dnů. Mladé kachny pak opouští hnízdo krátce po vylíhnutí a jsou schopny létat asi po 5-6 týdnech.

Morčák bílý je zvíře s poměrně tichým chováním, které často zůstává nenápadně skryté mezi vegetací na březích vodních ploch. V případě ohrožení je schopen rychle se ponořit pod vodu a uniknout tak před predátory.

Tento druh je v současné době klasifikován jako málo dotčený, přestože populace morčáka bílého prochází mírným poklesem. Hlavními hrozbami pro tento druh jsou ztráta přirozeného prostředí, lov a znečištění vody.
Nové fotografie zvířat