Zpět na seznam

Ústřice jedlá

Ostrea edulis

Foto: Ústřice jedlá
Taxonomie
Říše živočichové
Kmen měkkýši
Třída mlži
Čeleď ústřicovití
Rod ústřice
Váhy a míry
Délka od 10 do 20 cm
Biologická data
Délka života 20 r
Popis zvířete
Ústřice jedlá, vědecky známá jako Ostrea edulis, je druh mořského měkkýše, který patří do rodiny ústřicovitých. Jedná se o zvíře o výjimečném biologickém a ekologickém významu, jelikož slouží jako filtr přirozeného prostředí a je také oblíbenou lahůdkou po celém světě.

Tyto ústřice obývají oblasti přímořských pobřeží, zálivů a ústí řek v různých částech světa, zejména ve vodách Atlantského oceánu, od severní Evropy až po Středomoří. Jsou běžně k nalezení ve vodách o hloubce 1 až 200 metrů. Dospělý jedinec může dosáhnout velikosti až 11 centimetrů.

Ústřice jedlá má zaoblenou až oválnou lasturu s drsným, nerovným povrchem a obvykle šedou až hnědou barvou. Uvnitř lastury je perleťově bílá s růžovým nádechem. Tělo ústřice je měkké, šedobílé až nažloutlé. Ústřice jedlá má výrazný svalový stop, který ji spojuje s lasturou.

Tato ústřice je dvoudomý organismus, což znamená, že má samostatné pohlaví. Je známo, že se ústřice jedlé množí v teplých měsících, kdy vypouštějí své pohlavní buňky do vody, kde dochází k oplodnění. Larvy ústřic poté plavou volně v moři, než se usadí na pevném povrchu a začnou růst.

Ústřice jedlá je filtrující organismus, který se živí planktonem a jinými mikroskopickými organismy ve vodě. Voda je nasána do těla ústřice, kde se potrava zachytí a převede se do trávicího traktu.

Jedlá ústřice je oblíbená pro svoji jedinečnou chuť a texturu. Její maso je často popisováno jako slané s lehkou sladkostí a krémovou texturou. Je oblíbená ve francouzské kuchyni, ale je také oblíbená v mnoha dalších zemích. Je konzumována syrová, vařená, grilovaná nebo pečená a často se podává s citronem, vinným octem nebo tabaskem.

Ústřice jedlá je také známá svou schopností produkovat perly, i když ne tak často jako jiné druhy ústřic. Tyto perly jsou vytvářeny jako obranná reakce na cizí tělesa, která vniknou do těla ústřice.

Je důležité poznamenat, že populace ústřic jedlých klesají v důsledku nadměrného rybolovu, znečištění a změn globálního klimatu. Proto je důležité podporovat udržitelné praktiky chovu a sběru těchto cenných mořských měkkýšů.
Nové fotografie zvířat