AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Lasius austriacus
  • Latinský název
  • Lasius austriacus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Podkmen:šestinozí
Třída:hmyz
Podtřída:křídlatí
Řád:blanokřídlí
Podřád:štíhlopasí
Čeleď:mravencovití
Rod:mravenec
Druh:lasius austriacus

Váhy a míry

  • Délka:
  • 2,5 mm

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Lasius austriacus

Lasius austriacus
(Lasius austriacus)

Popis zvířete

Lasius austriacus je nedávno objevený druh mravence, který žije ve střední Evropě. Zatím jsou známy čtyři populace tohoto mravence, tři jsou v Rakousku, čtvrtá na území České republiky, v Podyjí.

Objev nového druhu v hustě obydlených oblastech se podaří zřídka. Lasius austriacus unikal pozornosti myrmekologů hlavně proto, že je velmi podobný dalším druhům mravenců z rodu Lasius, invazním druhům L. neglectus a L. turcicus, a jeho kolonie byly mylně považovány za kolonii některého z těchto druhů.

Dělnice tohoto mravence jsou asi 2,5 mm dlouhé, hnědé, ve srovnání s dělnicemi druhu L. turcicus jsou menší a mají menší oči. Lasius austriacus si staví podzemní hnízda, často pod kameny nebo pod mechem, v mraveništi je jen jediná královna (monogynní druh) a 1000-10 000 dělnic. Zdá se, že se jedná o druh žijící hlavně pod zemí a dělnice vylézají na povrch jen v noci.

Všechna objevená hnízda jsou na teplých, suchých a člověkem neporušených místech. Lasius austriacus se jeví jako vzácný druh mravence (Schlick-Steiner et al.; 2003b).



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii