AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Moloch ostnitý
  • Latinský název
  • Moloch horridus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:plazi
Řád:šupinatí
Podřád:ještěři
Čeleď:agamovití
Rod:moloch
Druh:moloch ostnitý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 15 do 20 cm
  • Hmotnost:
  • od 33 do 88 g

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Moloch ostnitý

Moloch ostnitý
(Moloch horridus)

Popis zvířete

Moloch ostnitý (Moloch horridus) je australský ještěr z čeledi agamovitých. Je to bizarní, pomalé stvoření pokryté ostny a jeho vzhled mu vysloužil jméno: moloch je v Bibli jeden z démonů. Ve skutečnosti je moloch ostnitý malá ještěrka živící se mravenci.

Moloch ostnitý je jediný zástupce rodu Moloch.

Popis

-Délka těla: 15-20 cm
-Hmotnost: 33-88 g

Moloch ostnitý je podsaditý ještěr, s tělem pokrytým kónickými ostny. Knoflíkovitý výrůstek na týlu ještěra zřejmě slouží jako „falešná hlava“ k oklamání predátorů. Samice jsou větší než samci. Moloch má schopnost barvoměny - v teple, nebo je-li aktivní, je moloch světle žlutý nebo okrový s červenavými skvrnami, vylekaný moloch je tmavší, stejně tak, je-li chladno. Schopnost změnit barvu, společně s členitým povrchem, jim poskytuje vynikající mimikry, živočich snadno splyne se svým okolím.

Vzhledem je moloch pozoruhodně podobný severoamerickým ropušníkům (Phrynosoma sp.), kteří žijí podobným způsobem života, ale patří do čeledi leguánovitých, nejsou příbuzní molocha. Jejich podobnost je výsledkem konvergentní evoluce.

Moloch ostnitý žije v písčitých pouštích a suchých planinách jižní, západní a centrální Austrálie.

Biologie

Moloch ostnitý žije na zemi, v otevřené krajině. Pohybuje se pomalu a trhaně, studené noci a horká poledne přečkává v úkrytu, zbytek dne pak tráví hledáním potravy. Moloch je potravní specialista, živí se pouze mravenci, zvláště rodu Iridomyrmex. Odhaduje se, že za minutu moloch zkonzumuje 24-45 mravenců, při jediném krmení jich pak spořádá velké množství (odhad: 675 až 1000 až 2500).

Moloch má kůži pokrytou hydroskopickými rýhami, které vedou přímo do koutků úst ještěra. Rosa, která kondenzuje na zádech molocha, mu pak stéká přímo do tlamy.

Během roku jsou molochové aktivní na jaře a na podzim, zimu a nejteplejší letní měsíce prospí ve vyhrabaných doupatech. Páří se v srpnu a září, kdy molochové opouštějí svoje teritorium a vydávají se na dlouhé cesty za ostatními jedinci svého druhu. Jsou vejcorodí, samice klade 3-10 vajec do podzemní nory.

Moloch ostnitý, i přes svou kamufláž a ostny, má mnoho nepřátel. V nebezpečí zasune hlavu mezi přední končetiny a predátorovi nabízí k útoku jen hlavu falešnou, také se umí nafouknout vzduchem. V přírodě je lovený varany a také dravými ptáky.

Protože je moloch potravní specialista, na celém světě jej chová jen několik málo zoologických zahrad. V Česku není v současnosti (2006) chován.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii