AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Orlosup palmový
  • Latinský název
  • Gypohierax angolensis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dravci
Čeleď:jestřábovití
Rod:orlosup
Druh:orlosup palmový

Váhy a míry

  • Délka:
  • 60 cm

Facebook

Orlosup palmový

Orlosup palmový
(Gypohierax angolensis)

Popis zvířete

Orlosup palmový (Gypohierax angolensis) je dravec patřící do čeledi jestřábovitých. Vyskytuje se na západě a středu Afriky (od Senegalu po jih Súdánu,jižně po Angolu a severní Zambii). Příležitostně byl zaznamenán více na jihu. Objevuje se také v některých východních pobřežních oblastech Afriky od Keni po Mosambik. Dosahuje velikosti přibližně 60 cm. Žije v zalesněných oblastech, často blízko palem. Mezi jeho potravu patří především plody, částečně pak živočišná potrava.

Orlosup palmový je černobílého zbarvení s černým opeřením na zádech a křídlech a také u kořene ocasu, který je krátký a zaoblený. Na obličeji mají místa s holou červenorůžovou kůží. Velký zobák má barvu rohoviny, nohy jsou nažloutlé. Samice jsou výrazně těžší než samci. Mladí ptáci jsou nahnědlí a černí, s našedlou kůží a obličeji, tmavým zobákem a nohama; bílé peří tvoří pouze druh před černými letkami na spodku křídel. Samice klade jedno vejce, které je bílé s tmavě hnědými a šeříkovými skvrnami.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii