AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Rákosník proužkovaný
  • Latinský název
  • Acrocephalus schoenobaenus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Podřád:zpěvní
Čeleď:rákosníkovití
Rod:rákosník
Druh:rákosník proužkovaný

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 11,5 do 13 cm

Biologická data

  • Délka života:
  • 2 roky

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Rákosník proužkovaný

Rákosník proužkovaný
(Acrocephalus schoenobaenus)

Popis zvířete

Rákosník proužkovaný (Acrocephalus schoenobaenus) je pták z čeledi pěnicovitých. Hnízdí na území Evropy a v západní a střední Asii. Je tažný se zimovišti v jižní Evropě a subsaharské Africe. Na území České republiky, kde je doposud běžný a kde každoročně hnízdí v počtu 40 - 80 000 párů, se navrací během dubna a setrvává zde až do poloviny října.

Rákosník proužkovaný náleží se svou velikosti 11,5 - 13 cm mezi středně velké zástupce čeledi. Má hnědý, tmavě pruhovaný hřbet, temeno a křídla, výrazný bílý nadočnicový proužek a světlé zbarvení na břiše. Obě pohlaví jsou si zbarvením velice podobná, mladí ptáci mají tmavé skvrnění na hrudi.

Vyskytuje se zejména v rákosinách, na třtinových polích, v křovinách a kopřivových porostech. Jeho zpěv obsahuje velký počet štěbetavých a flétnovitých zvuků a často v něm imituje i hlasy jiných druhů ptáků. Podobně jako většina pěnicovitých ptáků je i rákosník proužkovaný převážně hmyzožravý, v menší míře však požírá i bobule.

Většinou je monogamní. Hnízdo z trávy si staví dobře ukryté v nízké husté vegetaci a často jej zevnitř vystýlá pavučinami a zvířecí srstí. Během května až července do něj klade 3 - 5 hnědavých, 18 × 13 mm velkých vajec s drobným hustým skvrněním, na jejichž sezení, které trvá přibližně 14 dnů, se podílí pouze samice. O již vylíhlá mláďata, která v hnízdě zůstávají dalších 13 - 14 dnů, pečují oba rodiče.

Rákosník proužkovaný se ve volné přírodě dožívá průměrně 2 let, zatím nejvyšší zaznamenaný věk byl zjištěn u jedince ve Finsku, který dosáhl věku 10 let a 1 měsíce.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii