AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Skalník zpěvný
  • Latinský název
  • Monticola saxatilis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:drozdovití
Rod:skalník
Druh:skalník zpěvný

Facebook

Skalník zpěvný

Skalník zpěvný
(Monticola saxatilis)

Popis zvířete

Skalník zpěvný (Monticola saxatilis) je tažný pták z čeledi drozdovitých. Je dlouhý přibližně 19 cm. Samec má rezavou hruď a modře zbarvenou hlavu, samice jsou nenápadné, hnědě kropenaté se světlejším břichem. Mladí ptáci jsou kropenatí a zbarvením připomínají samičky. Při hledání potravy se skalníci pohybují nápadnými přískoky s úklony, při kterých charakteristicky švihají ocasy.

Výskyt

Vyskytuje se v otevřené krajině do nadmořské výšky 3 000 m nad mořem. Areál rozšíření zahrnuje Evropu a centrální Asii až po sever Číny, zimuje v Africe jižně od Sahary.
Nepříliš často sídlí v lesnaté krajině.

Do konce 19. století se hojně vyskytoval na českých pahorkatinách. Na jeho vyhynutí má pravděpodobně svou zásluhu tehdy populární chytání těchto ptáků a chov na zpěv. Od druhé poloviny 20. století je v ČR považován za kriticky ohrožený druh, poslední hnízdění bylo prokázáno během 70. let.

Hnízdění

Nejčastěji hnízdí na skalách nebo mezi velkými kameny, zpravidla ne výš než sedm metrů nad zemí. Hnízdo si staví neupravené a samička do něj snáší 4-6 vajíček. Inkubační doba bývá 14-16 dní a za zhruba stejnou dobu mláďata opouštějí hnízdo.

Potrava

Především nejrůznější hmyz, ale nepohrdne i různými bobulemi a jinými plody.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii