AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Harpyje pralesní
  • Latinský název
  • Harpia harpyja

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dravci
Čeleď:jestřábovití
Rod:harpyje
Druh:harpyje pralesní

Váhy a míry

  • Rozpětí křídel:
  • 2 m
  • Hmotnost:
  • 9 kg

Facebook

Harpyje pralesní

Harpyje pralesní
(Harpia harpyja)

Popis zvířete

Harpyje pralesní (Harpia harpyja) je největším dravcem Jižní Ameriky, může mít rozpětí křídel až dva metry a hmotnost 9 kilogramů, samec je výrazně menší než samice. Má masivní zobák a mohutné silné nohy opatřené až 13 cm dlouhými drápy. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně - hřbet je břidlicově černý, hlava a krk šedé, břicho bílé. Nohy jsou žluté. Ptáci mají v dospělosti na hlavě vztyčitelnou dvojitou chocholku.

Harpyje má široká zaoblená křídla a dlouhý ocas, což jí umožňuje manévrovat mezi stromy.

Potrava

Harpyje je aktivní lovec, způsobem lovu připomíná jestřába. Létá nízko nad lesem, na vyhlédnutou oběť se vrhá střemhlavým letem, obratně manévruje mezi stromy rychlostí až 80 km/h a strhává kořist z větví pomocí svých silných drápů. Dokáže ulovit až 10 kg těžkou kořist a ve vzduchu unese až 3/4 vlastní hmotnosti.

Loví vřešťany, chvostany, malpy i jiné opice, lenochody, aguti, mravenečníky, vačice, papoušky i jiné ptáky.

Hnízdění

Hnízdo je umístěné vysoko na stromech a může mít průměr až 1,5 m.

Samice snáší jedno až dvě vejce, které zahřívá 56 dní. Mláďata jsou schopna letu až za 140 dní, dalšího půl roku je rodiče krmí na hnízdě a mládě zůstává v blízkosti hnízda i několik let. Harpyje vyvádějí mladé jen jednou za tři roky a většinou odchovají z každé snůšky jen jedno mládě.

Rozšíření

Nížinné deštné pralesy Střední a Jižní Ameriky. Je ohrožena mýcením pralesů.

Jiné harpyje

Kromě harpyje pralesní se v Jižní Americe vyskytuje také podobná harpyje krahujcová (Morphnus guianensis), která nemá dvojitou chocholku, hruď a břicho má hnědobíle pruhované, ozobí a oči žluté. Vyskytuje se ve dvou barevných formách, světlé a tmavé.

Způsobem života se harpyji podobá filipínský orel opičí.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii