AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ibis hagedaš
  • Latinský název
  • Bostrychia hagedash

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:brodiví
Čeleď:ibisovití
Druh:ibis hagedaš

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 46 do 102 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 90 do 97 cm
  • Hmotnost:
  • 1,3 kg

Biologická data

  • Délka života:
  • od 15 do 20 let

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Ibis hagedaš

Ibis hagedaš
(Bostrychia hagedash)

Popis zvířete

Ibis hagedaš obývá především travnaté porosty a savany podél vodních toků na tropickém africkém kontinentu, jižně od Sahary. Sdružuje se do kolonií, často sdílených s ostatními ptáky, např. kormorány nebo volavkami. Při vyplašení vydává skřeky.

Má dlouhé nohy, vytáhlý krk a hubený, dolů zakřivený černý zobák. Jeho peří se leskne zeleně a modře.

Ibis hagedaš si buduje hnízdo většínou 3 – 6 metrů nad zemí. Snáší 3 – 4 vejce, která se klubou do 4 týdnů. Mláďata jsou poté krmena sedm měsíců.

Živí se malými živočichy jako jsou žáby, ryby, červi, korýši a plazi. Svou kořist často loví v rýžových polích.

V kterých českých ZOO je k vidění