AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Racek bělokřídlý
  • Latinský název
  • Larus glaucoides

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Čeleď:rackovití
Druh:racek bělokřídlý

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Racek bělokřídlý

Racek bělokřídlý
(Larus glaucoides)

Popis zvířete

Racek bělokřídlý (Larus glaucoides) je středně velký druh racka ze skupiny „velkých bělohlavých racků.“ Od všech ostatních druhů, kromě racka šedého (Larus hyperboreus) se v dospělosti liší bílými špičkami křídel. Od racka šedého se pak liší subtilnější postavou a menšími rozměry.

Výskyt

Racek bělokřídlý hnízdí v Grónsku (anglický název Iceland Gull je od tohoto faktu odvozen) a na ostrovech arktické Kanady (Nunavut a sousední teritoria); jižnější populace jsou stálé, severnější táhnou na jih. Řada ptáků zimuje na Islandu (odtud anglický název Iceland Gull), v malém množství zaletují i dále do Evropy. Výjimečně zalétl také do České republiky, kde byl zjištěn v červenci 1990 v jižních Čechách.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii