Zpět na seznam

Kur domácí

Gallus gallus f. domestica

Známé také jako
  • Slepice
  • Slípka
  • Slépka
Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád hrabaví
Čeleď bažantovití
Podčeleď koroptve
Rod kur
Popis zvířete
Kur domácí (Gallus gallus f. domestica) je poddruh divokého kuřete z rodu pěvců a jedno z nejznámějších a nejrozšířenějších hospodářských zvířat na světě. Je chován pro své maso a vejce, a to jak v průmyslových velkochovech, tak i v malých domácích chovech.

Toto zvíře může mít velmi různé barevné i tvarové variace, protože bylo po staletí šlechtěno na různé vlastnosti. Barva peří může být bílá, hnědá, černá, šedá, žlutá, oranžová a dokonce i modrá nebo zelená. Chovají se různé plemena, od malých, ozdobných až po obří plemena s hmotností několika kilogramů. Peří může být hladké nebo chocholaté, krátké nebo dlouhé.

Kuřata se líhnou z vajec, která snáší slepice. Vývoj kuřete v vejci trvá 21 dní. Kuřata jsou schopna se pohybovat a přijímat potravu téměř okamžitě po vylíhnutí.

Dospělí kohouti se liší od slepic svým vzhledem - mají často větší hřeben a chocholku, delší a ostré špičky spodních křídelních per a vyvinuté ostruhy na nohách. Navíc se projevují svými typickými zvuky - kokrháním.

Kur domácí je všežravec, který se živí především semeny, obilím, zelení, drobným hmyzem a dalšími malými živočichy. Je velmi přizpůsobivý a dokáže přežít v různých podmínkách a klimatu, od chladných oblastí severní Evropy po horké oblasti Afriky.

Chov kura domácího je důležitou součástí zemědělství a výroby potravin. Jeho maso a vejce jsou klíčovými zdroji proteinů pro miliardy lidí po celém světě. Kromě toho jsou kuřecí trusy využívány jako hnojivo v zemědělství.
V kterých českých ZOO je k vidění
Nové fotografie zvířat